Ga direct naar de inhoud.

situatieschets

KRFT is op zoek gegaan naar een huiselijke, kleinschalige school, die is afgestemd op de menselijke maat. Het bouwprogramma is opgeknipt in een serie paviljoens, met daartussen veel buitenruimtes.

Studio Selva ontwerpt één compact gebouw. Hart van het gebouw is een sporthal, omgeven door een ‘rots’ met daaromheen de speelleerpleinen. De domeinen zijn ondergebracht in vleugels aan de buitenzijde, alle grenzend aan buitenruimte.

Studio Maks ontwerpt een helder systeem van middelgrote volumes met zacht glooiende daken, met overal toegang tot buitenruimte. Het gebouw is compact, maar heeft ook een vriendelijke, menselijke maat. Er zijn veel groene buitenruimtes tussen de gebouwdelen, een goede logistiek en ingangen op meerdere plekken.

situatieschets

Het onderzoek laat zien hoe op het terrein van de voormalige hockeyvelden aan de Nieuwe Steen, achter het gemeentehuis in Hoorn, vier functies een plaats kunnen krijgen: het Integraal Kind- en Expertise Centrum (IKEC), een sportveld, woningen, en parkeren. In een IKEC komen verschillende voorzieningen voor 450 kinderen (tot 12 jaar) met een ondersteuningsbehoefte.Het IKEC komt op de eerste plaats. Het is van wezenlijk belang voor de leerlingen dat zij niet alleen een hoogwaardig en aangenaam gebouw krijgen, maar ook steeds contact hebben met de groene buitenruimte. Drie belangrijke onderzoeksvragen waren: deel het grote IKEC-gebouw op in kleinschalige delen of ‘domeinen’ die voor de leerlingen overzichtelijk en herkenbaar zijn; zorg dat leerlingen altijd in contact met buitenruimte en groen zijn; zorg voor een efficiënte afhandeling van de ingewikkelde breng- en haallogistiek.